jeri koiranrinkka

Koira ja rinkka

Koiralle hyvä ja sopiva rinkka on yhtä tärkeä kuin ihmisellekin ja sen kantamiseen on hyvä totutella jo ennen retkeä. Huomioimalla muutaman tärkeän asian tulee vaelluksesta ja rinkan kantamisesta koiralle hyvä kokemus.

Rinkan valinta ja kantaminen

Kun hankit koiralle rinkkaa, kiinnitä huomiota rinkan kokoon.

Se ei saa olla yhtään liian iso, sillä muuten se asettuu väärin koiran selkään ja liian suuret laukut voivat tulla liian alas ja haitat koiran etujalkojen liikettä.

Tarkasta myös, että rinkassa on riittävästi pehmustetta oikeissa paikoissa, jotteivat rinkassa olevat tavarat paina koiran kylkiä. Koiraa vasten tulevat paksut saumat voivat alkaa hiertää. Katso myös, että rinkka tulee riittävän eteen  ja painopiste on koiran etujalkojen varassa.

Jos koira ei ole ennen kantanut rinkkaa, kannattaa se totuttaa siihen vähitellen. Jotkut koirat oudoksuvat aluksi painoa selän päällä, joten totuttelu aloitetaan aivan pienellä painolla. Rinkkaa voi käyttää vaikka tavallisilla lenkeillä, jotta se tulee koiralle tutuksi. Tarkastathan aina, ettei rinkka ole liian kireällä ja koiran rintakehä pääsee liikkumaan vapaasti.

Koiran rinkkaa pakatessa painavimmat tavarat laitetaan pohjalle ja tasaisesti molemmin puolin. Epätasaisesti jakautuva paino saa koiran käyttämään lihaksiaan epätasaisesti ja voi aiheuttaa koiralle vammoja. Ylimääräinen paino ja tavallisesta poikkeava maasto, kuten kivikko, voivat vaikuttaa koiran tassuihin, joten tassuja täytyy tarkkailla vaelluksen aikana. Myös ilman rinkkaa liikuttaessa.

Aikuinen terve koira pystyy hyvin kantamaan omat kuivaruokansa vaelluksella.

Huomioi, että suuremmat rodut, kuten kaukaasianpaimenkoira ovat vasta 3-vuotiaina täysin aikuisia kehitykseltään, joten kevyen rinkan kantamista voi aloittaa noin kaksivuotiaana.

Mikäli koira on jo iäkäs, pakkaa sille vain kevyitä tavaroita kannettavaksi jottei ylimääräinen paino vahingoita niveliä ja luustoa. Mikäli koirallasi on jokin nivel- tai luustovika tai jokin muu sairaus, kannattaa jokaisen omistajan tarkasti harkita onko koira kykenevä vaeltamaan ja varsinkaan pystyykö se kantamaan rinkkaa.

Rinkka vaikuttaa myös koiran tasapainoon, joten vesistöjen ylityksiin se on syytä ottaa pois. Jos koira joutuu hyppäämään esimerkiksi veneeseen mentäessä, otetaan rinkka silloinkin pois.  Koiran tasapainokin kehittyy, mitä enemmän se rinkan kanssa kulkee.

Koiraa ei saa pitää vapaana rinkka selässä. Koira ei välttämättä ymmärrä ylimääräistä leveyttä sivuillaan ja tunkee puiden tai kivien välistä samalla tavalla kuin ilman rinkkaa ja voi loukata itsensä jäämällä kiinni tai laskeutumalla huonosti hypystä ylimääräisen painon kanssa.