Juttua koiristamme ja meistä


Ensin meistä: Asumme Tommin kanssa Orimattilan Niinikoskella pienessä maalais kylässä. Tommi on kotoisin Ylläkseltä ja minä tästä Niinikoskelta. Koulutukseltani olen luontoyrittäjä sekä pukuompelija. Tommi on sen sijaan kaivinkone kuski.

Koiraharrastus on alkanut jo itselläni noin kymmen vuotiaana jolloin meille tuli ensimmäinen koira. Se oli 3-vuotias uros karjalankarhukoira. Sen kanssa tuli monet potkukelkka- ja hiihtoretken tehtyä mistä aikanaan tulikin kipinä veto harrastukseen. Tällä hetkellä koiria meillä on yhdeksän ja kaksi kissaa.

Koirista enemmän: Harrastamme koirien kanssa pääsääntöisesti vedätystä. Talvella mennään reellä, potkukelkalla ja suksilla. Talvi vedätys reitit lähtee kaikki koti pihasta, mutta aikaa menee paljon reittien ylläpitämiseen moottorikelkalla. Kesä kautena vedätämme koiria mönkijällä, mopolla, pyöräkelkalla ja pyörällä. Kesä reitit lähtee koti pihasta sekä vanhempieni luota kolmen kilometrin päästä. 

Lumettomaan aikaan käymme myös paljon patikoimassa koirien kanssa lähi alueiden luontopoluilla ja esim. Repovedellä sekä syksyisin lapissa vaeltamassa. Hyvän lisä harjoitteen patikointiin koirille tuo rinkka jossa kulkee mukavasti eväät ja muut tavarat matkassa.

Kesällä tulee koirien kanssa myös paljon rullaluisteltua jonka takia kaikkien koirien on kuljettava nätisti/vetämättä taluttimessa jotta ei tule suurempia vahinkoja. Osan koirien kanssa myös uinti kuuluu kesä lajeihin joista innokkain vesi peto on rottweiler Otto. Näyttelyissäkin on tullut käytyä Oton, Unun ja Pipsan kanssa. Otto on saanut useimmiten EH laatuarvostelussa ja myös Pipsalla on tullut eniten EH tuloksia. Unu sen sijaan on tällä hetkellä Suomen muotovalio.

Suomenpystykorva Pipsan kanssa tulee lisäksi käytyä metsällä. Lapissa käymme linnun pyynnissä syksyisin. Lintujen lisäksi Pipsa on haukkunut hyvin peuraa. Joskus tulevaisuudessa pitäisi käydä haukku kokeissa Pipsan kanssa.

Kaikki koirat asuvat pääasiassa ulkona. Ainoastaan kovemmilla talvi pakkasilla Otto rotikka on enemmän sisällä öisin. Talvisin koirat ovat jonkin verran myös minun kanssa ompelutiloissa päivisin. Piha on aidattu kaksi metriä korkealla panssariverkolla joten piha toimii myös hyvänä juoksu aitauksena jonka koko on 0,5 hehtaaria. Yksittäiset tarhat ovat kooltaan 70-130 neliötä. 

Lapissa meillä on oma mökki Ylläksellä jossa käymme koirien kanssa muutaman kerran vuodessa. Sielläkin on koirille omat kopit ja tarhat.

 

Koiramme:  
   
Elmo  
   
Elvis  
   
Emppu  
   
Finnweilers Puck ”Otto”  
   
Mörkölauman Batseba ”Miina”  
   
Eräväärtin Pipsa ”Pipsa”  
   
Nuurvikin Dark Unuk Sky ”Unu”  
   
Askeesi Lahti-Tyttö ”Viivi”  
   
Ninnu