Koira ja rinkka


Kun olet hankkimassa koirallesi omaa rinkkaa/reppua on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin. Rinkka ei saa olla yhtään liian iso, muuten se asettuu väärin koiran päälle ja laukut saattavat tulla liian alas jolloin se haittaa koiran etujalkojen liikeratoja. On myös hyvä katsoa että siinä on tarpeeksi pehmusteita oikeissa paikoissa ja ettei siinä ole mitään paksuja saumoja mitkä voivat alkaa hiertää. Tärkeää on myös huomioida se, ettei rinkan painopiste tule keskelle koiran selkää, vaan kohdistuu koiran etupäähän.

Jos koirallasi ei ole ennen ollut rinkkaa on se hyvä totuttaa siihen vähitellen. Jotkut koirat oudoksuvat hyvin paljon painoa selän päällä joten aloita pienestä painosta ja vain hetken aikaa. Rinkan voi laittaa koiralle vaikka lenkille päälle ja vähitellen lisätä painoa. Koirastasi voi myös tuntua epämukavalta jos säädät rinkan liian tiukasti päälle, joten tarkista aina, että koirasi rintakehä pääsee liikkumaan vapaasti.

Koiran rinkkaa pakatessa painavimmat tavarat on laitettava pohjalle ja tasaisesti molemmin puolin. Jos paino ei jakaudu tasaisesti molemmin puolin, koirasi rasittaa lihaksiaan epätasaisesti josta voi seurata vammoja. Ylimääräinen paino sekä erilainen maasto kuin mihin koira on tottunut voi vaikuttaa myös joillain koirilla tassuihin, joten pitää muistaa tarkkailla, ettei niihin tule vaurioita. Koiralle ei saa laittaa liikaa painoa sillä sitä ei ole luotu kantamaan. Aikuinen terve koira pystyy vähintään kantamaan omat ruokansa (jos on kevyttä kuivamuonaa, kuivalihaa tai muuta vastaavaa) vaelluksella.

Jos koirasi on vielä kasvu iässä (alle vuoden ikäinen) se saa kantaa vain tyhjää rinkkaa. Rodusta riippuen voi vuoden iän jälkeen rinkkaa pakata kevyesti (esim. sadevaatteet, juomakuppi, makupalat, istuinalustat tai juomapullo, eväsleivät) koiran fyysisen kunnon ja kehityksen mukaan. Tähän vaikuttaa myös kuljettavat päivä matkat, joten muistathan, ettet rasita nuorta koiraa liikaa. Vasta 2-vuotiaana keskikokoinen koira on täysin aikuinen kehitykseltään jolloin se pystyy kantamaan enemmän esim. koiran omat viikon kuivamuonat vaelluksella.

Huomioi että isommat rodut esim. kaukasianpaimenkoira, ovat vasta noin 3-vuotiaana aikuisia kehitykseltään jolloin on suositeltavaa aloittaa reilun 2-vuoden ikäisenä vasta kevyen rinkan kanto.

Mikäli koirallasi on jo enemmän ikää, pakkaa vain kevyitä tavaroita rinkkaan jottei ylimääräinen paino vahingoita koiran luustoa tai niveliä. Jos koirallasi on jokin nivel- tai lonkkavika tai jokin muu sairaus, pitää jokaisen harkita oman koiransa kohdalla onko se kykeneväinen vaellukselle ja varsinkaan pystyykö se kantamaan rinkkaa.

Rinkka vaikuttaa myös koiran tasapainoon joten vesistöjä ylittäessä se on syytä ottaa pois. Jos koirasi joutuu hyppäämään esim. kivikoissa tai veneeseen mentäessä on silloinkin suositeltavaa ottaa rinkka pois. Koiran tasapainokin kehittyy sitä mukaan mitä enemmän se on kantanut rinkkaa.

Aina kun koirallasi on rinkka päällä, sitä EI saa pitää vapaana. Koirasi ei kykene välttämättä ymmärtämään ylimääräistä leveyttä sivuilla joten se tunkee puitten ja kivien välistä samalla lailla kuin ilmankin rinkkaa. Koiran vapaana pitäminen rinkan kanssa on koiralle itselleen vaaraksi sekä myös rinkalle joka ei välttämättä säily ehjänä koiran omista reitti valinnoista.